În data de 29 iulie 2021, S.C. T.C.E. S.A. a emis un comunicat adresat elevilor care frecventează unitățile de învățământ preuniversitar din Ploiești, prin care aduceau la cunoștință faptul că, începând cu data de 1 septembrie 2021, elevii din clasele a XII-a nu vor mai beneficia de abonamente gratuite pentru transportul local în comun.

Consiliul Județean al Elevilor Prahova atrage atenția asupra accesului la educație a unui număr considerabil de elevi, care, în contextul în care decizia S.C. T.C.E. S.A. ar rămâne în vigoare, ar trebui să plătească sume considerabile pentru a circula cu mijloacele de transport puse la dispoziție de companie. Decizia companiei care controlează transportul în comun din Ploiești reprezintă o încălcare flagrantă a prevederilor legislației în vigoare, în contextul în care art. 84, alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precizează foarte clar faptul că „elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local (…) pe tot parcursul anului calendaristic”.

Elevii reprezentanți își exprimă profunda dezamăgire în raport cu această decizie, care denotă o lipsă clară de responsabilitate și necunoaștere a legislației din partea operatorului de transport. O astfel de măsură este inacceptabilă, motiv pentru care Consiliul Județean al Elevilor Prahvoa solicită ferm operatorului S.C. T.C.E. S.A. Ploiești și autorităților publice locale să își respecte obligațiile legale și să revină asupra deciziei, în așa fel încât elevii ploieșteni să nu fie prejudiciați.

„Cu o lună înainte de începerea cursurilor, reprezentanții S.C. T.C.E. S.A. ne arată faptul că respectarea legislației și asigurarea gratuității pe transportul în comun pentru elevi nu se regăsesc printre prioritățile acestora, deși Legea educației naționale reglementează clar aceste aspecte. Drepturile elevilor nu se negociază și nici nu sunt opționale. Oare când vom înțelege aceste aspecte?”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova

Leave a Reply