Către: Consiliul Județean Prahova
În atenția: domnului președinte al Consiliului Județean Prahova, Iulian DUMITRESCU
domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, Dumitru TUDONE
domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova, Cristian APOSTOL
Stimați lideri ai Consiliului Județean Prahova,
Deși Legea tinerilor a fost adoptată acum 15 ani, demersurile menite să aducă tinerii la masa deciziilor de la nivel județean întârzie să apară. Printre obligațiile pe care administrațiile publice locale și județene le au, în conformitate cu Legea nr. 350/2006, se numără și sprijinirea și asigurarea cadrului adecvat desfășurării activității de tineret, prin înființarea unor consilii consultative pe probleme de tineret, menite să propună și să monitorizeze aplicarea politicilor de tineret din județ.
Susținem că într-o societate deschisă, bazată pe respectarea drepturilor și libertatea exprimării, singurul mod prin care ne putem asigura de faptul că se iau măsuri pentru a rezolva problemele cu care tinerii se confruntă este crearea unor mecanisme de dialog structurat, menite să simplifice modalitățile de implicare activă și reală a reprezentanților societății civile în viața comunității. Mai mult, constituirea unui CCPT poate aduce multiple beneficii când vine vorba de identificarea de soluții optime pentru problemele cu care cetățenii se confruntă, raportându-ne la modul în care generația tânără privește lucrurile.
În acest sens, la începutul anului 2021, Consiliul Județean al Elevilor Prahova a prezentat conducerii Consiliului Județean Prahova un proiect de hotărâre pentru înființarea unei structuri consultative adresate tinerilor, fără personalitate juridică, care să funcționeze pe lângă administrația județeană. La mai mult de jumătate de an de la transmiterea proiectului, discuțiile legate de implementarea unui dialog structurat cu tinerii prahoveni au dispărut de pe agenda conducerii. Momentul crucial în care ne aflăm ar trebui să reprezinte un prilej de reflecție asupra a ceea ce nu a mers bine din punct de vedere al participării active a persoanelor care reprezintă, în fapt, viitorul comunității. A venit momentul să aflăm dacă decidenții își vor asuma, cu adevărat, implementarea unei strategii aplicate și curajoase care să ducă la întărirea relațiilor cu societatea civilă.
În conformitate cu proiectul de hotărâre depus de Consiliul Județean al Elevilor Prahova, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret ar avea atribuții în dezvoltarea tinerilor în următoarele domenii: cultură, educație, ocuparea forței de muncă, voluntariat, incluziune socială, etc. Importanța abordării acestor subiecte provine din necesitatea tinerilor de a își dezvolta competențe atât de necesare pentru perioada în care trăim, atât prin educație formală, cât și non-formală, această structură având posibilitatea de a deveni una dintre opțiunile ușor accesibile pentru toate categoriile de tineri, punând accent pe incluziunea socială.
Având în vedere cele prezentate mai sus, semnatarii acestei scrisori vă solicită să urgentați procesul de adoptare al proiectului de hotărâre privind înființarea Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al județului Prahova.
Inițiatori:
Consiliul Județean al Elevilor Prahova
Fundația Județeană de Tineret Prahova
Semnatari:
Asociația Viitorul Tinerilor, ISports Ploiești, Asociația Fluturi Alb Câmpina, Masterpeace România, Eurospirit, Liga Studenților Ploiești, Asociația Tinerii Voluntari Valea Călugărească, Fundația Zalmoxes, Asociația Aresel