Mulți dintre voi vor să afle ce presupune filiera la care aspiră. Poate că ești pe cale de a termina clasa a VIII-a și vrei să te informezi asupra alegerii pe care o să o faci. Încă nu te-ai decis și nici nu știi ce presupune fiecare filieră și profil în parte, iar decizia de a-ți urma prietenii nu este întotdeauna una bună, deoarece fiecare om are o înclinație aparte.

Ce filieră și ce profil să aleg?

Filierele reprezintă clasificarea profilurilor în sens larg. Acestea sunt de trei feluri: filiera teoretică, filiera tehnologică și filiera vocațională.

      Filiera vocațională are mai multe profiluri: artistic, teologic, pedagogic, militar și sportiv. Depinde de tine și de ceea ce vrei să faci și să urmezi. Profilul artistic permite alegerea unei specializări din cele șase existente. Dacă îți place actoria, Arta actorului este pentru tine. Arhitectura, coregrafia, muzica, artele ambientale și de design, sau artele plastice și decorative pot fi  una dintre alegerile tale. Contează să-ți placă ceea ce faci și să ai o viziune bună asupra ceea ce ai vrea să devii. Profilul teologic are trei specializări: teologic ortodox, patrimoniu cultural și teologic (catolic, unitarian, reformat, baptist, penticostal, adventist, musulman). Profilul pedagogic îți permite cinci înclinații: învățător-educatoare, bibliotecar-documentarist, instructor animator, instructor pentru activități extrașcolare sau pedagog școlar. Dacă îți plac copiii și dorești să îi îndrumi pe calea lor în viață, acesta este profilul la care poți tinde. Profilul militar are doar două specializări: știinte sociale sau matematică- informatică.

       Filiera teoretică conține profilurile de real și uman. Profilul real are două specializări. Specializarea matematică-informatică poate fi alegerea ta dacă îți plac următoarele discipline:  matematica, științele (fizică, chimie) și informatica. Aceasta poate să te ghideze spre o multitudine de facultăți în funcție de dorința ta. Specializarea științele naturii se bazează pe științele exacte (fizică, biologie, chimie). Predominant disciplina numită informatică se învață până în clasa a X-a. Profilul uman este reprezentat de Științele sociale și Filologie. Aceste specializări au la bază limbile străine, literatura și istoria. La specializarea Filologie, disciplina  Matematică nu se mai învață  din clasa a XI-a, iar științele exacte se concretizează într-o singură disciplină numită Științe.

          Privind filiera tehnologică și profilurile sale (servicii, resurse naturale, protecția mediului și profilurile tehnic) există o varietate vastă de specializări fiind reprezentate de meserii specifice fiecărui liceul tehnologic.

Precum spune și Nicolae Iorga:

“Învățătura trebuie să fie uneori un drum; întotdeauna un orizont.”

Alege-ți propriul drum și urmează-l până în orizonturi!

Leave a Reply