Din perspectiva unui copil, „drepturile” pot fi definite ca fiind libertăți, uși către lumi unde pot spune ceea ce gândesc. Adulții adesea prezintă tinerii ca fiind viitorul societății, dar cum ne asigurăm că vor avea parte de o dezvoltare armonioasă?
Copiii nu s-au bucurat dintotdeauna de locul pe care îl ocupă în prezent în societate. În întreaga istorie a omenirii, ideea de a le acorda protecție reprezenta cel mult o preocupare a părinților, nicidecum un obiectiv al societății și instituțiilor sale.
Deși în trecut nerespectarea acestor drepturi nu era privită ca un delict, societatea modernă pune mare accent pe individualitatea tinerilor, implicit pe libera exprimare a acestora. Astfel, „Declarația Drepturilor Copilului” a luat naștere în 1924 ca primul document oficial care se apleca asupra protecției copiilor în fața abuzurilor și neglijenței. Varianta sa extinsă în 1959 stă la baza „Convenției Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului”, semnată în 1989, și respectată la nivel internațional. În țara noastră, reglementările privind protecția și promovarea drepturilor copilului au fost adoptate sub forma Convenției Națiunilor Unite, și sunt încadrate chiar și în ziua de astăzi sub Legea nr. 272/2004 (numită și Legea Copilului). „Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA)” a revoluționat treptat viețile tinerilor, care are ca misiune monitorizarea respectării drepturilor tuturor copiilor și adoptarea măsurilor necesare pentru a contribui la crearea unei societăți demne pentru aceștia, implicând în acest proces autoritățile administrației publice, locale și centrale precum și societatea civilă.
În cazul nerespectării drepturilor copiilor, amenzile au crescut de aproape șapte ori, conform unei legi intrate în vigoare în toamna lui 2013.
Ce înseamnă prezența copiilor în luarea deciziilor și de ce acest proces este în conformitate cu drepturile lor?
Dreptul la liberă exprimare este fundamental dezvoltării indivizilor. Ajungem să cunoaștem cine suntem cu adevărat, ce ne definește și care sunt pasiunile noastre. Această idee este susținută de numeroase studii internaţionale, arătând că atunci când copiilor li se oferă ocazii de a lua decizii, ei devin mai activi, mai sociabili şi mai spontani. Din păcate, două treimi dintre adulţi nu au fost consultaţi de propriii părinţi în copilărie şi nu au fost implicaţi nicicum în luarea deciziilor. Precum am menționat anterior, schimbarea are loc în timp: de aceea, acest fapt tinde să se schimbe în familiile moderne. Atunci când adulţii iau decizii ţinând cont şi de opinia copiilor, aceștia învaţă să prioritizeze lucrurile şi să se organizeze mai bine.
Unii oameni consideră educația un privilegiu, dar aceasta este un aspect esențial fiecărui membru al societății. Prin educație cunoaștem lumea din jurul nostru, învățând despre oameni, despre stiințe, despre cum să ne descurcăm în societate, să trăim în armonie cu cei din jurul nostru. Astfel, deciziile pe care le luăm folosindu-ne de educația primită de-a lungul timpului sunt mature, bine gândite și in conformitate cu motive logice și bine structurate.
Vorbim despre drepturi, despre ideea de exprimare fără a fi judecat, însă libertatea deplină și funcționarea societății în armonie are în esență și responsabilitatea. Respectarea drepturilor este în directă legătură cu conceptul de “obligație”. Angajamentele sunt o consecinţă logică a drepturilor omului. În scopul de a fi protejat, fiecare drept implică pretenții corespunzătoare, atât pentru cetăţeni cât şi pentru stat. Fiecare individ are o datorie morală de a nu încălca demnitatea personală a altei persoane. Guvernul, prin aderarea la acordurile internaţionale şi obligate prin constituţiile sale proprii, nu are doar o obligaţie morală, ci şi o obligaţie legală.
Simpla enumerare a tuturor acestor drepturi ale copilului nu înseamnă și că ele sunt respectate de toți părinții sau adulții care intră în contact cu copiii. Din acest motiv, este important să cunoaștem aceste drepturi pe care societatea umană civilizată le garantează copiilor.
Mirică Bianca Alexandra și Gherghe Antonia Mihaela